Moj IPv6: Test mog IP adresa

Informacije o IP - Da li koristite IPv4 ili IPv6 za povezivanje s ovom stranicom?

O IPv6

Ova stranica pokazuje da li se povezujete preko IPv4 ili IPv6.

IPv6 adresa, koja predstavlja Internet protokol verzije 6, je najnovija verzija internet protokola koja se koristi za identifikaciju i lokalizaciju uređaja na internetu. IPv6 je razvijen kao rješenje za brojne nedostatke svog prethodnika, IPv4, uključujući primarno nedostatak dostupnih IP adresa. To je važno jer broj uređaja koji se povezuju na internet neprestano raste.

Za razliku od IPv4, koji koristi 32-bitnu adresnu strukturu i može sadržati otprilike 4,3 milijarde jedinstvenih adresa, IPv6 koristi 128-bitnu adresnu strukturu. To rezultira skoro neograničenom zalihom adresa, izuzetno velikim brojem od oko 340 undecilijona mogućih adresa. Ova ekspanzija osigurava da svaki zamisliv budući uređaj, od pametnih telefona do frižidera, može biti opremljen jedinstvenom IP adresom.

IPv6 adrese se obično zapisuju kao osam grupa od po četiri heksadecimalna broja, razdvojenih dvotačkama, kao što je: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334. U ovoj notaciji dozvoljene su tehnike kompresije koje omogućavaju pojednostavljenje prikaza IPv6 adresa, kao što je izostavljanje vodećih nula i spajanje uzastopnih nultih sekcija.

Uvođenje IPv6 je ključni korak u osiguranju sigurne budućnosti interneta, jer podržava veći broj uređaja, bolje usmjeravanje i auto-konfiguraciju adresa, te poboljšanja u sigurnosti. Stoga, IPv6 je postao temelj neprekidnog rasta i razvoja interneta.

Home / Privacy Policy / Mijn IPv6 / My IPv4 Address / My IPv6 Address / My IP Address Checker / DevProblems / IP Geolocation by DB-IP